Vi är Audu. Och vi älskar mejeriprodukter.

FRÅGOR OCH SVAR

Jakob Skovgaard, Jesper Colding och Paul Cornillon står bakom varumärket Audu och grundade PlanetDairy i januari 2022. PlanetDairy har utvecklingsanläggningar i Agro Food Park i Århus.

Audu är inspirerad av den första varelsen i den nordiska mytologin Auðumbla. Auðumbla betyder ”den mjölkrika kon”, som var en urtida ko som gav mjölk till jätten Ymer. Från Ymers kropp formades världen.
Auðumbla slickade Buri ur en saltsten – han var en urjätte och gudarnas förfader. Han blev far till Borr, och när Borr gifte sig med Bestla fick de tillsammans Oden, Vile och Ve, kända som de första gudarna

Audu finns riven i en variant med mozzarella och vegetabiliska ingredienser, och i en variant med riven cheddar med vegetabiliska ingredienser.

Audu blandar en animalisk del från kon med en växtrik del från baljväxter, kokosnötsolja och rapsolja. Detta bevarar smaken som kommer från komjölk – och berikar den med växtingredienser som har mycket lägre CO2-utsläpp i sin produktion.

Audu tillverkas i Skanderborg av Falengreen.

Audu finns att köpa hos grossister i Danmark.
Kontakta oss för att hitta en grossist som kan hjälpa dig.

Du kan använda Audu precis på samma sätt som du äter och använder ost. Vi strävar efter att tillverka produkter där de flesta människor inte märker någon skillnad i smak, funktionalitet och näring.

Vi har noggrant valt ut de ingredienser vi använder för att bibehålla ett varierat proteininnehåll. Audu innehåller både animaliskt protein och växtprotein från baljväxter och har en fetthalt i nivå med liknande osttyper. Audu-produkter är ett bra bidrag till en hälsosam och varierad kost.

En växthusgas är en gas i atmosfären som absorberar och återutsänder värme, vilket håller planetens atmosfär varmare än den annars skulle vara. De viktigaste växthusgaserna i jordens atmosfär är vattenånga, koldioxid (CO2), metan (CH4), dikväveoxid (N2O) och ozon.
Växthusgaser förekommer naturligt i jordens atmosfär, men mänskliga aktiviteter som förbränning av fossila bränslen ökar halten av växthusgaser i atmosfären, vilket orsakar global uppvärmning och klimatförändringar.

”CO2e” är en term som beskriver olika växthusgaser i en gemensam enhet. För varje mängd och typ av växthusgas är CO2e den mängd CO2 som skulle ha motsvarande effekt på den globala uppvärmningen.
En mängd växthusgas kan uttryckas som CO2e genom att multiplicera mängden växthusgas med dess uppvärmningspotential. Exempelvis är växthusgasen metan (den gas som kor rapar ut) 25 gånger mer uppvärmande än CO2. Om 1 kg metan släpps ut kan detta alltså uttryckas som 25 kg CO2e (1 kg CH4 * 25 = 25 kg CO2e).

Vi har valt att arbeta med CarbonCloud, en oberoende organisation som tillhandahåller CO2-beräkningar med hjälp av en vetenskaplig metod. Vi kommer alltid att länka våra koldioxiddeklarationer till CarbonCloud eller en annan oberoende tredje part.
Alla aspekter av produktens tillverkning räknas in i dess koldioxidavtryck. Detta innebär att foder, jordbruk, produktion och transport/lagring ingår i hela värdekedjan.
Läs mer om Carbon Cloud här

Växtdelen av våra produkter släpper ut betydligt mindre CO2 vid produktionen än djurdelen. Detta minskar produktens totala CO2-profil. De första produkterna från Audu har minst 40% lägre CO2-innehåll jämfört med liknande ostar som är 100% djurbaserade.