Vi är Audu. Och vi älskar mejeriprodukter.
Hållbarhet!
För oss innebär hållbarhet att sträva efter att ständigt kunna erbjuda produkter med lägre CO2-avtryck.
Vi samarbetar med Carbon Cloud, en oberoende organisation som hjälper till att beräkna, förstå, dela och minska CO2-avtryck. Nedan kan du se vårt klimatavtryck och vad vi jämför oss med, samt länkar till Carbon Clouds beräkningar.
Så hur gör vi en skillnad?
Vi på Audu vill göra det enklare för dig. En dansk släpper i genomsnitt ut 17 ton CO2 per år. Och enligt den mellanstatliga panelen för klimatförändringar måste vi minska koldioxidutsläppen till 2-3 ton per världsmedborgare fram till 2050. Så hur gör vi det och var börjar vi ens? Vi på Audu vill göra det enklare att äta klimatsmart. Därför har vi samarbetat med Carbon Cloud för att beräkna hela koldioxidavtrycket för våra produkter, sätta det på förpackningen och jämföra det med deras traditionella motsvarigheter.
Då kan du se exakt hur stor skillnad du gör när du väljer en produkt från Audu.
Du kan läsa mer om Carbon Clouds arbete med CO2-data här och du kan lära dig mer om våra beräkningar här.
Se våra CO2-tal
På Audu älskar vi ost, men vi är inte bundna av tradition. Det är därför vi kombinerar mjölk och ost med goda ingredienser från växtriket för att minska koldioxidavtrycket. Det låter helt logiskt i våra öron. Vi använder vanligtvis baljväxter som är en bra källa till protein, samt kokosolja och potatismjöl i små mängder.
Klicka på produkterna nedan och se Carbon Cloud-beräkningar
MILD
CREMET
BLOK
SKIVER
CREMET
BLOK
SKIVER
Vad är ditt CO2-avtryck?
Det är svårt att förhålla sig till sitt personliga koldioxid (CO2) avtryck. All användning av energi och förbruk av resurser avger antingen direkt eller indirekt CO2. CO2 ökar nivån av växthusgaser i atmosfären och orsakar global uppvärmning och klimatförändringar.
Om vi inte minskar koldioxidutsläppen tyder forskningen på att det kommer att bli 3 grader varmare på jorden när vi närmar oss år 2100. Vi ser redan nu tecken på en varmare planet med värmerekord och värmeböljor. Det är torka och bränder på vissa områden, medan man ser mängder av regn och översvämningar på andra.
Parisavtalet är en överenskommelse mellan världens länder om att jordens temperatur inte får öka med mer än 1,5 grader jämfört med nivån år 1990. Det kräver att vi minskar våra totala koldioxidutsläpp med 45% jämfört med dagens nivå.
25% av allt koldioxidutsläpp är kopplat till livsmedelsproduktion. Speciellt nötkött och ost ligger högt på skalan. På Audu tror vi att det är möjligt att göra läckra och näringsrika produkter genom att blanda delar av mjölk från kor med växtdelar. Varje tugga gör en skillnad, men man behöver inte kompromissa med smaken för den skull. Tvärtom.
Därför har vi ett mål att Audu ska ha ett CO2-avtryck som är minst 40 % lägre än liknande produkter gjorda av komjölk.
Vi har valt att arbeta med CarbonCloud, en oberoende organisation som tillhandahåller CO2-beräkningar med hjälp av en vetenskaplig metod. Vi kommer alltid att länka våra koldioxiddeklarationer till CarbonCloud eller en annan oberoende tredje part.
Alla aspekter av produktens tillverkning räknas in i dess koldioxidavtryck. Detta innebär att foder, jordbruk, produktion och transport/lagring ingår i hela värdekedjan.
Läs mer om Carbon Cloud här